Kehittävät vaikuttavuuden arvioinnit

SYSTEEMINEN LÄHESTYMISTAPA KRIISINHALLINTAOPERAATIOIDEN VAIKUTTAVUUDEN ARVIOINTIIN

Olimme mukana konsortiossa, joka toteutti valtioneuvoston rahoittaman ”Suomen Afganistan-operaatioiden vaikuttavuus ja systeemisen arviointimallin kehittäminen” -hankkeen. Tärkeänä osana hanketta luotiin systeemistä lähestymistapaa hyödyntävä arviointikehikko, jota voidaan jatkossa soveltaa kokonaisvaltaisten kriisinhallintaoperaatioiden suunnittelussa, johtamisessa ja arvioinnissa. Systeemisen analyysin rooli hankkeessa oli auttaa analysoimaan operaatioiden tuloksellisuutta, vaikuttavuutta sekä niiden puutetta. Vaikuttava Yritys -tiimi toi mukaan vaikuttavuuden arvioinnin ja systeemisen lähestymistavan asiantuntijuutta. Konsortion muut jäsenet olivat Comprendum Oy, Kriisinhallintakeskus CMC Finland, Laurea ammattikorkeakoulu, Maanpuolustuskorkeakoulu sekä Security Analysis Oy. Lue lisää tekemästämme systeemisestä analyysistä esimerkiksi Valtioneuvoston sivuilla julkaistusta politiikkakatsauksesta.

YHDENMUKAISTA JA VERTAILTAVAA TIETOA STEA-RAHOITTEISISTA KOHTAAMISPAIKOISTA

Toteutimme tuloksellisuuden arvioinnin STEAn rahoittamista kohtaamispaikoista (linkki raporttiin). Arviointi tuotti tietoa kohtaamispaikojen kävijöiden tarpeista ja odotuksista, heidän kokemistaan hyödyistä sekä toiminnan tuloksellisuudesta. Kaikki yli 50 osallistunutta järjestöä sai oman koodin, jonka avulla ne pääsivät tarkastelemaan omia tuloksiaan ja vertailemaan niitä muihin, samanlaisen kohderyhmän kanssa työskenteleviin kohtaamispaikkoihin. Power BI -toteutuksen ansiosta raportin käyttäjät voivat helposti tarkastella tuloksia suhteessa haluamiinsa taustatekijöihin ja muihin muuttujiin. Työ tehtiin yhdessä Ajatustalo Oy:n Antti Pelto-Huikon kanssa.

VAIKUTTAVUUDEN ARVIOINNIN MENETELMÄT JA TYÖKALUT

MITEN HUOMIOIDA VAIKUTTAVUUS AVUSTUSKÄYTÄNNÖISSÄ?

Loimme yhdessä Helsingin kaupungin osallisuus ja neuvonta -yksikön sekä kaupungilta avustuksia saavien järjestöjen kanssa pohjan käytännöille, joilla vaikuttavuus tuodaan Helsingin järjestöavustuksiin. Tuotimme konkreettisia ehdotuksia avustusprosessin uudistamiseen, kuten lomakkeiden ja ohjeistusten kehittämiseen sekä järjestöjen vaikuttavuusosaamisen vahvistamiseen. Työtä ohjaavina periaatteina oli järjestöjen monimuotoisuuden kunnioittaminen ja uusien vaatimusten oikeasuhtaisuus. Lue tästä blogista lisää, miten periaatteet toteutettiin. Osallisuusprosessia kanssamme suunnittelemassa ja toteuttamassa oli kumppanimme Osana yhteistä ratkaisua Oy:n Lari Karreinen.

SITRAN VAIKUTTAVUUDEN ASKELMERKIT -OPAS

– vaikuttavuuden arvioinnin työkalut, hyvät käytännöt ja esimerkit

Sitra julkaisi maaliskuussa 2018 vaikuttavuuden tuottamisen ja arvioinnin maailmaan johdattelevan oppaan, jonka soisi päätyvän jokaisen tematiikasta kiinnostuneen lukulistalle. Julkaisuun on koottu menetelmiä, työkaluja ja esimerkkejä, joiden inspiroimana omien palveluiden ja muun toiminnan vaikuttavuutta on helppoa ruuvata vielä vähän suuremmaksi. Sen voit ladata täältä (pdf).

VAIKUTTAVUUDEN ETÄVALMENNUS YHTEISTYÖSSÄ LUKEN KANSSA

Kehitimme ja testasimme Luonnonvarakeskuksen kanssa hyvinvointialan yrittäjille ja heidän tukijoilleen suunnatun vaikuttavuuden etävalmennuksen. Valmennus koostui webinaareista ja sähköisestä työkirjasta, joiden tuella yritykset kehittivät ja hioivat vaikuttavuudesta itselleen kilpailuedun. Osana valmennusta tuotettu sähköinen työkirja on ladattavissa tältä sivulta.

VAIKUTTAvuus opit käyttöön

KOKONAISRATKAISU JÄRJESTÖN VAIKUTTAVUUDEN JA SEURANTATIEDON HALLINTAAN

Nuorten Akatemia, tunnustettu nuorten osallisuuden edelläkävijä, on ollut pitkäaikainen kumppanimme. Aloitimme yhteistyön määrittelemällä yhdessä organisaation toiminnot yhdistävät, strategiapohjaiset vaikuttavuustavoitteet ja vaikutusketjut. Tämän pohjalta rakensimme kattavat vaikuttavuuden mittarit ja yhtenäistimme palautekyselyt. Seuraavaksi kehitimme joustavan, digitaalisen ratkaisun tapahtumien hallintaan ja vaikuttavuustiedon kokoamiseen. Käyttäjäystävällinen Teams-sovellus helpottaa toiminnan tilastointia, automatisoi palautekyselyt ja paljon muuta. Kustannukset jäivät pieneksi, kun hyödynsimme valmiita Microsoft-työkaluja kuten Power BI -raportointia.
Lisäksi olemme kehittäneet vastaavia työkaluja Nuorten Akatemian vetämälle Osallisuuden osaamiskeskus -konsortiolle sekä Kohti nuorten hyvinvointialueita -hankkeelle.

VALMISTAUTUMISTA VAIKUTTAVAMPAAN OHJELMAKAUTEEN

Tuemme Pohjois-Pohjanmaan toimijoiden valmistautumista EU:n maaseuturahoituksen tulevaan ohjelmakauteen osana Vaikuttavuus esiin -hanketta. Mukana suurempaa vaikuttavuutta ovat tavoittelemassa alueen ELY-keskus, Leader-yhdistykset sekä maaseuturahoitusta saavat hankeorganisaatiot. Yhteistyö koostuu koulutuksista, työpajoista sekä ELY-keskuksen strategiatyön tukemisesta.

KOULUTUSTA JA MENTOROINTIA SITRAN VAIKUTTAVUUSKIIHDYTTÄMÖSSÄ

Sitra on järjestänyt useita Vaikuttavuuskiihdyttämöitä, joiden tavoitteena on ollut vahvistaa osallistujien vaikuttavuusosaamista ja sijoitusvalmiutta. Saila vastasi yhdessä Suomen Säätiötilipalvelu Oy:n ja Impactor Consulting Osk kanssa koulutuksen ja mentoroinnin suunnittelusta ja toteutuksesta.